Menu

Naczynia tytanowo-ceramiczne do kuchni tradycyjnej

17 marca 2022 - Kuchnia
Naczynia tytanowo-ceramiczne do kuchni tradycyjnej

Jeśli chodzi o sprzęt kuchenny, którego używamy na co dzień, ważne jest, aby wiedzieć, czy Twoje ulubione naczynia są bezpieczne, czy nie. Krótka odpowiedź brzmi: tak, ceramiczne naczynia tytanowe są bezpieczne. W tym przewodniku przedstawimy wszystkie powody.

Czym są naczynia tytanowo-ceramiczne?

Ceramiczne naczynia tytanowe to naczynia, w których patelnia lub garnek są wykonane z tytanu, ale mają warstwę ceramiczną na powierzchni do gotowania. Ta ceramiczna warstwa nadaje mu szklisty wygląd i wykończenie, a także pomaga zapobiegać przywieraniu jedzenia. Ceramiczne naczynia tytanowe stały się popularne w latach 80-tych i nadal istnieją.

Aby zrozumieć, dlaczego ceramiczne naczynia kuchenne z tytanu są bezpieczne, omówimy osobno poszczególne aspekty zarówno tytanu, jak i ceramiki, zanim zostaną one połączone.

Co to jest tytan?

Tytan to lekki, ale niezwykle wytrzymały metal. Waży o połowę mniej niż stal i nadal jest tak samo wytrzymała jak stal nierdzewna. Tytan nie koroduje szybko, co czyni go doskonałym pierwiastkiem do wykorzystania w naczyniach kuchennych. Jest również bardzo kwasoodporny, więc bez względu na rodzaj gotowanych potraw nie uszkodzi metalu.

Gdy naczynia tytanowe są stale wystawione na działanie tlenu, tworzy się warstwa tlenku tytanu. Ta powłoka z tlenku tytanu faktycznie chroni go przed degradacją. To bardzo utrudnia zarysowanie tego materiału. Naczynia tytanowe, w tym garnki i patelnie możecie znaleźć u producenta – https://borner.pl/

Jednym z głównych zarzutów dotyczących naczyń z czystego tytanu jest to, że żywność łatwiej przykleja się do dna powierzchni wraz ze ściankami. Aby zapobiec tej lepkości i potencjalnemu spalaniu, na powierzchnię dodaje się nieprzywierającą powłokę ceramiczną. Dzięki temu naczynie jest jeszcze lepsze.

Naczynia ceramiczne – wprowadzenie

Naczynia ceramiczne zwykle występują w postaci glinianych garnków i patelni. Zostały wypiekane w piecu i są glazurowane specjalnie do gotowania. Ceramiczne naczynia kuchenne są bardzo odporne na zadrapania i odpryski, co czyni je popularnym wyborem do gotowania dla wielu.