Menu

Przegląd włoskich kaw ziarnistych

9 lutego 2018 - Kuchnia
Przegląd włoskich kaw ziarnistych

Kawa ziarnista to najlepszy sposób na pobudzający poranek. Ze świeżo mielonych ziaren pochodzi najwięcej kwintesencji smaku i aromatu. Świeżo mielona kawa ziarnista przebija pod każdym względem gotową kawę mieloną, która z czasem traci swoje najlepsze właściwości smakowe i aromatyczne. Zasada jest banalnie prosta – chcesz pić najlepszą kawę? Zadbaj o to, aby kupić świeżo palone ziarna i zmiel je samemu.

Nie od dziś wiadomo, że za mistrzów parzenia kawy uznaje się Włochów. To oni spopularyzowali ten trunek w Europie i spożywają największe jej ilości. Bardzo dużą uwagę przykładają także do sposobu jej parzenia. najbardziej rozpoznawalne firmy produkujące renomowane ekspresy do kawy pochodzą właśnie z Włoch. Tutaj dopracowuje się technologię parzenia idealnego espresso, dobiera się tak właściwości ekspresów, aby podawały najlepszą kawę pod każdym względem. Włości także produkują kawę dobierając takie mieszanki, które zapewnią wiele przyjemnych chwil. Aby nie ryzykować kupując nieznaną sobie z pochodzenia kawę, można od razu założyć, że najlepsza kawa ziarnista pochodzić będzie właśnie z Włoch i można ze spokojem spróbować kawy przygotowanej przez Włochów, aby rozkoszować się naparem jeszcze lepszym niż zawsze.

Excelso - ziarna kawy z Kolumbii

Kawa Excelso z Kolumbii

Jedną z ciekawszych propozycji jest specjalna odmiana kawy Excelso, która pochodzi z Kolumbii, czyli drugiego co do wielkości eksportera kawy na świecie. Kawa ta składa się z dużych ziaren o przekątnej 15-16 mm. Są nieco mniejsze od ziaren Supermo. Uprawy z gatunku Arabiki znajdują się na wysokości pomiędzy 1000 a 1500 m n.p.m. Są myte, a dodatkowo przechodzą klasyfikację w Europie pod kątem ubytków, uszkodzeń. Charakteryzuje się średnią kwasowością i wyraźną nutą czekoladową.

kawa z Peru

Peruwiańska kawa z gatunku Arabika

Kawa z Peru to zawsze gwarancja najwyższej jakości. Tutaj produkcja kawy odbywa się na znacznie mniejszą skalę niż w krajach będących liderami w tej dziedzinie. Kawa rośnie na niedużych gospodarstwach i przykłada się tu bardzo dużą wagę do jej jakości i dużej gęstości ziaren. Kawa z Peru jest łagodniejsza, która oferuje także nuty waniliowe i orzechowe, a do tego posiada lekko kwiatowy aromat. Jest ciekawym urozmaiceniem domowych zasobów kawy.